Kysy asiantuntijalta

heinäkuu 09, 2012

Vatsa vaivaa urheillessa

Miten minun pitäisi valmistautua liikuntasuoritukseen? Pitäisikö vatsan olla tyhjä vai jotakin lempeää pohjalla? Paheneeko vaiva juoksulenkistä vai aiheuttaako se vain epämiellyttävän olon?

Olen kolmekymppinen nainen. Ongelmanani ovat vatsavaivat, jotka häiritsevät liikuntaharrastusta. Kiusana on erityisesti refluksitauti, joka on lääkärissä diagnosoitu. Juostessa ja hölkätessä vatsa turpoaa ja kipeytyy, tärinä ilmeisesti pahentaa oireita.

Ruoansulatuselimistön vaivat ovat varsin yleisiä kestävyysliikuntaa häiritseviä oireita. Intensiivinen liikunta voi hidastaa mahalaukun tyhjentymistä ja aiheuttaa siten mahan turvotusoireita. Refluksivaivat (happaman mahansisällön nouseminen ylös ruokatorveen, närästys) pahenevat varsin usein nimenomaan juoksun yhteydessä, kuten olet havainnut. Oireet ovat kiusallisia, mutta harvoin vakavia, joten juoksuharrastusta voi kyllä jatkaa. Useimmiten oireet ovat vähäisimmät, kun maha on tyhjä liikuntaan lähdettäessä. Tarvittaessa voi käyttää lyhytaikaisessa, satunnaisessa käytössä myös närästyslääkkeitä.

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Nyt kaupoissa

Nyt kaupoissa
Seehowyoueat2
oivallus-1